Bibelen – Redigert eller Autentisk?

Dersom vi tenker at Bibelen er blitt redigert og forandret gjennom århundrene, så kan man langt mindre tro på det de fleste av oss anser som fakta om Platon, Cæsar, Tacitus, Josefus, Plinius, greske filosofer og romerriket.

Foto: Øyvind Døvik
(P52 avbildet på postkort)

For noen dager siden befant jeg og min kone oss på John Rylands bibliotek i Manchester. Der er blant annet P52 utstilt. Det foreløpig eldste manuskriptfunnet vi har fra Det nye testamentet. Datert til det andre århundret rundt år 120 e. Kr. Interessant hvor fascinerende det kan være å stå å se på et 1900 år gammelt lite papyrusfragment.

 

 

Det offisielle antallet greske manuskripter til Det nye testamentet (NT) var pr. januar 2017 på 5856 manuskripter. I tillegg er antallet tidlige oversettelser/manuskripter (koptiske, armenske, gotiske, etiopiske, latinske, syriske, georgiske, og slaviske) pr. august 2014 på 18.130. Noe som uten sammenligning gjør Det nye testamentet til den best bevitnede skriftsamlingen fra Antikken.

Faktum er at vi har så mange tidlige kopier at vi kan være sikre på at f.eks vår egen greske Nestle-Aland oversettelse er 99% lik de opprinnelige autografaene (grunnteksten), til NT. Det finnes feil i våre kopier, men da er det snakk om tekniske feil i den grad at det ikke har noen reell påvirkning hva gjelder innhold, budskap og tolkning av tekstene.

I tillegg så er vi i besittelse av mer enn 86.000 siteringer fra de tidlige kirkefedrene hvor de har gjengitt vers fra Bibelen.

I løpet av de siste 130 årene med historisk-kritisk forskning så er det ikke gjort et eneste manuskriptfunn som forteller oss en helt annen historie om Jesus enn den vi finner i Bibelen. Vi har riktignok apokryfiske bøker som blant annet Tomas evangeliet. Men slike kopier er datert senere enn de bibelske og er lett gjenkjennelige som gnostiske skrifter.

«To be skeptical of the resultant text of the New Testament books is to allow all of classical antiquity to slip into obscurity, for no documents of the ancient period are as well attested bibliographically as the New Testament.» – John Warwick Montgomery.

Nedenfor kan du se to tabeller. Den første viser antall manuskripter til viktige klassiske tekster fra antikken. Den andre tabellen viser antall manuskripter fra NT og Det gamle testamentet:

(McDowell. Side 56).
(McDowell. Side 52).

Vi har med andre ord et sikkert og tilstrekkelig bibliografisk grunnlag til å kunne stole på at rekonstrueringen av NT og de norske oversettelsene våre er både pålitelige og lik den opprinnelige grunnteksten.

Dersom vi ikke tenker at Bibelen nærmest er autentisk overlevert, så kan man langt mindre tro på det de fleste av oss anser som fakta fra/om Platon, Cæsar, Tacitus, Josefus, Plinius, greske filosofer og romerriket.

 

Kilder:

  • Andersen, Øyvind Gaarder. «Våg å tenke -våg å tro.»
  • Bibelen – Bibelselskapets oversettelse 2011.
  • DeSilva, David A. «An Introduction to the New Testament.»
  • Gustavsson, Stefan. «Skeptikerens guide til Jesus 1.»
  • McDowell, Josh & Sean. «Evidence that demands a verdict – Life-changing truth for a skeptical world.»
  • Nestle-Aland. «Novum Testamentum Graece.»

Nettressurser:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s