Kan en kristen praktisere mindfulness?

For snaut to år siden benyttet jeg meg av dropin-tilbudet på Universitet i Stavanger med mulighet for fem samtaler med psykolog. Den tredje timen skvatt jeg litt når vedkommende begynte å snakke om «oppmerksomt nærvær» og lurte på om jeg hadde hørt om mindfulness. Jeg takket høflig nei og sa at jeg kun ønsket vanlige samtaler.

Selv om ikke alt som har røtter i buddhistisk tradisjon nødvendigvis er negativt, så er mindfulness en av de praksisene vi ikke kan kombinere med kristen tro. Dette fordi det er en meditasjonsform som over tid skaper et tankesett som er langt fra kristent. Selv om det kan gi effekt, så er det i realiteten en type effekt som kan gå på kompromiss med viktige kristne verdier.

Man skal blant annet gjennom øvelser trene seg opp til å tenke på ubehagelige tanker, følelser, fornemmelser og minner uten å reagere på dem. Man skal innta en ikke-dømmende holdning overfor utfordrende følelser. Problemet er at man da i flere tilfeller øver seg på å slipe samvittigheten sin i stedet for å virkelig bearbeide egen fortid og prosesser i nåtid. Noe som hos mange skaper et tankesett som tenderer mot uansvarlighet og egoisme i form av at man ikke tar ansvar for egne feil og mangler. «Det er bare sånn det var, og det er ingenting jeg kunne gjort annerledes.» På denne måten øver en seg nærmest opp til likegyldighet.

Sannheten er at vi har langt bedre meditasjonsverktøy innad i vår egen kristne tradisjon.

Det skjer noe når vi ikke bare tømmer hodet for tanker, men også fokuserer tankene våre på ham som gir oss livspust og nåde.

Sjekk f. eks ut den kristne retreatbevegelsen. Gjennom en ukes retreat får du hjelp til å falle til ro, holde forstyrrelser unna, lytte til deg selv, samtidig som du mediterer over Guds Ord og stiller deg åpen for hva Jesus ønsker å si deg. Gjerne i forbindelse med små gåturer i naturskjønne omgivelser, og ofte med mulighet for samtale med en kristen sjelesørger.

Å grunne på Guds ord er en klassisk kristen trospraksis. En meditasjonsform du trygt kan benytte deg av.

Salig er den som grunner på Herrens lov dag og natt.

Han er lik et tre plantet ved rennende vann. Det gir frukt i rett tid, og løvet visner ikke.

– Salme 1,1a.2b-3a.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s