Tale Fister kirke 15/7-18. Mark 12,37b-44

Intro:
Noen ganger når jeg jobber med sånne tekster som det her tenker jeg ved første øyekast: hva i all verden er det du prøver å si her Jesus?
Jesus sa blant annet: «Pass dere for de skriftlærde.»
Vi har ikke skriftlærde i dag. Vi har riktignok teologer, som til en viss grad kan sammenlignes kanskje.

Også er det rikfolka. De som kun ga gaver av sin overflod. Og mange av oss som sitter her i dag er jo faktisk rike. Kun med studielånet mitt, så er jeg (ifølge global rich list) blant de snaut 15 prosent rikeste menneskene i hele verden. Betyr det at Jesus ønsker å gi oss dårlig samvittighet dersom vi ikke tømmer bankkontoene våre?

Sånne tanker kan jeg få, når jeg ser på en bibeltekst som det her:)

Men heldigvis ligger det alltid noe mer bakenfor. I Guds Ord så er det lag på lag med visdom, sannhet og ikke minst nåde.

Så jeg har lyst til å gå litt grundig inn i teksten før vi oppsummerer litt til slutt.

– Så vi leser vers 38b-40 igjen..

Jesus kommer her med flere klager mot de skriftlærde.
De skriftlærde hadde en aktiv rolle i samfunnet og siden Moseloven var den grunnleggende loven for det jødiske folket, så fungerte de som både teologer og advokater.

De ville gå med lange kapper. Ifølge 4. Mos 15,38 hadde jødene dusker i kanten av kappen. Og det er mulig at disse lovekspertene bar dusker som tegn på en spesiell verdighet. Uansett var de hvertfall opptatt av å få oppmerksomhet og ære fra folk.
I tillegg likte de å få hilsener på torget. Ikke noe galt med det i seg selv, men det er tydelig at det hadde blitt et problem. Selve tittelen deres «Rabbi,» betydde jo Min store, min mester, min herre.
Også likte de å sitte på de fremste stolene i synagogen.
Og framme satt de mest fremtredende. Det er godt mulig at de til og med satt med ansiktet mot forsamlingen. Det var hvertfall veldig ordna regler for hvem som satt hvor og det var derfor lett å se hvem som ble gitt mest heder.

Også leste vi at de utnyttet enkene i samfunnet. En lovekspert kunne ikke ta imot betaling for at han underviste, og sannsynligvis brukte de posisjonen sin til å overbevise og manipulere folk til å tenke at det ikke fantes noe større privilegium enn å kunne sørge for at en rabbi hadde det han trengte.
De ba også lange bønner for syns skyld, altså for å vise seg for folk.

– Videre så leste vi i vers 41-44..

I kvinnenes forgård i tempelet var det 13 trompetlignende kollektkister, hvor hver av dem hadde sitt eget formål.
Og i en kommentar jeg leste ble det nevnt at myntene som var lagd av kobber laga mye lyd når de ble kastet ned i de trompetformede gavekassene, og samtidig så rettet dette oppmerksomheten mot både størrelsen på gaven og mot den som ga.

Derfor gjør noen en sammenligning mellom disse rikfolka og de skriftlærde som begge ønsket å dra oppmerksomhet mot seg selv, og få ære av mennesker.
Mens enka på den andre siden kun la i to småmynter. Det var nok til å kjøpe litt mat for, og selv 1 av myntene hadde hun kunnet få noe for, men i sterk kontrast til rikfolkene ga hun alt hun hadde å leve for. Hun ga noe som virkelig representerte et offer.

Jesus sier ikke noe spesifikt om hvorvidt det å gi alt hun hadde å leve av, var noe nødvendig i seg selv eller ikke, men han gir henne honnør og stiller henne i kontrast til de rike og til de skriftlærde.

Jeg tror Jesus først og fremst sier noe om hjertet bak. De rike var opptatt av status, og det samme var de skriftlærde. Mens enka ga i det stille, tiltrakk seg liten oppmerksomhet, hadde ikke spesielt høy status, men var likevel et forbilde i selvoppofrelse. Et (stort) lite offer, som i Guds øyne var langt større enn de som gav uten at det hadde noe konsekvenser for kjøpekraften deres.

Men hva er evangeliet i denne teksten?..

Oppsummering:

De skriftlærde ønsket å være gode eksempler i å følge loven, og det var ingenting i galt med det i seg selv. Men det var ikke fordi de hadde et nært forhold til Gud og ville være til behag for Ham, men fordi de ville vise seg fram og få anerkjennelse av mennesker.
Og selv om ikke teksten i dag sa noe om hvorvidt enka hadde behøvd å ofre alt hun hadde å leve av, står hun likevel som et eksempel på sann selvoppofrelse i sterk kontrast til rikfolkene, og hun peker med det mot Jesus og mot korset.
At selv om vi ofte kan feile i å gi hele livet vårt til Jesus, selv om vi ofte kan falle for fristelsen til å gjøre Gud til en tilleggsting i livet vårt, så er vi likevel Guds barn i kraft av at Jesus ofret, ikke penger, men livet sitt for vår skyld.

Så Jesu offer er altså Guds gave til oss mennesker. Et offer som betyr at vi helt ufortjent får Guds aksept og anerkjennelse gratis på grunn av det Jesus har gitt oss.

Og som kristne har vi privilegiet med å få lov til å respondere på det som Gud har gitt oss gjennom å søke å leve et liv i tillit og lydighet til Gud.
Vi er kalt til etterfølgelse av Jesus, også med pengene våre.
C. S Lewis skrev i klassikeren «Mere Christianity» at kjærlighet i en kristen betydning, ikke er følelser. Det er ikke en følelsesmessig tilstand, men et resultat av viljen vår.

Kjærlighet viser seg altså i praktiske handlinger og valg.

Noe som betyr at når det står i Det nye testamentet at vi skal elske Herren vår Gud, så handler det om at vi rent praktisk forsøker å leve etter det vi ser er Guds vilje i bibelen.

Om vi ikke nødvendigvis trenger å tømme bankkontoen vår slik som enka og legge bilnøklene våre i kollektkurven, så er det kanskje noe annet som Gud minner oss på at vi kan gi?

Så utfordringen i dag er om det er noe i livene våre som vi har fått av Gud som vi eventuelt kan gi videre til de rundt oss? Enten det dreier seg om å spisse prioriteringene våre når det kommer til hvordan vi bruker tida vår, kompetansen vår eller pengene våre?

Og etter Guds standard så er det ikke nødvendigvis størrelsen på gaven vår som betyr noe, men at vi gir av hjertet, og på den måten søker å etterligne Jesus.

La oss be:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s