«Hva tilber du?» Andakt Misjonshøgskolen torsdag 12. april

Kjekt å se dere:) Velkommen til andakt!!
Vi begynner med å synge salme nummer 421. «Alt for Jesu fot jeg legger.» Nr. 421.

-Salme

Vi leser fra profeten Habakkuk 2,18-19.
«Hva hjelper et gudebilde som en håndverker har skåret ut, et støpt bilde som gir falske svar? Men håndverkeren stoler på sitt eget arbeid og lager stumme avguder.
Ve den som sier: Våkn opp! til en trestokk. Hva slags svar kan den gi?
Visst er den kledd i sølv og gull, men det er ikke ånd i den.»

For meg, og for oss, så kan tanken på det å tilbe en eller annen slags gudestatue virke fryktelig fjernt. De færreste av oss gjør konkrete bilder av treverk til en Gud. De færreste av oss lager oss noe av gull og velger å stole på at dette er noe som skal kunne hjelpe oss i hverdagen vår som mennesker.
Men i versene vi leste, så står det nettopp det at håndverkeren lagde seg avguder og satte sin lit, sin tillit, til det han selv hadde gjort og laget.
Og selv om vi synes dette er tullete, så er det likevel mange også i dag som gjør sitt eget verk, sitt eget arbeid og sin karrieren til en avgud.
Primært så er en avgud i bibelen ganske enkelt noe som tar den plassen i hjertet vårt, som i utgangspunktet tilhører Gud. En avgud er noe annet enn Gud, i hjertet vårt, som får bestemme vår verdi, vår identitet og vår selvfølelse.

«Jeg er Herren din Gud, du skal ikke ha andre guder enn meg,» heter det i det første budet.

Foto: pixabay.com

Og Martin Luther skriver blant annet dette om hva en Gud/avgud er i den store katekismen. Han sier:
«En Gud er det en venter seg alt godt av, og en som en tar sin tilflukt til i all slags nød. Det å ha en Gud er ikke noe annet enn å stole på Ham av hjertet og tro på Ham. Som jeg ofte har sagt: Det er bare hjertets tillit og tro som gjør både Gud og avgud.»

Så det Luther sier her er at der hvor tilliten din er, det som du setter din lit til. Nettopp det er din Gud. Med andre ord. Alle mennesker tilber et eller annet. Enten så tilber du Gud, eller så tilber du noe av det Han har skapt.
Personlig så må jeg igjen og igjen bruke evangeliet på det som kan være mine avguder. F. eks så kan det være behovet mitt for anerkjennelse.

Det å få et klapp på skuldra er selvfølgelig noe vi alle trenger en gang i blant, men dersom man blir avhengige av andre menneskers gode tilbakemeldinger og ord for å oppleve at man er betydningsfull og verdifull så har dette blitt en avgud. Da må jeg bruke evangeliet på den avguden og minne meg på at jeg er skapt i Guds bilde, og tilhører Gud og er elsket av Gud, og at det er den kjærligheten som Jesus viste for meg på korset som gir meg verdi.
En avgud er ganske enkelt å gjøre noe som er godt i verden til en avgjørende ting i livet. Slik at det skapte blir viktigere enn Skaperen selv.

Og for tida så er jeg inne i en prosess som går litt på dette her med hva som får prege livet mitt: Hva betyr det egentlig at Jesus er min Herre. Hvilke konsekvenser får det for måten jeg lever på? Lever jeg noe særlig annerledes enn folk som ikke tror? Er det eventuelt noe i livet mitt som hindrer meg i å høre Guds stemme og bli ledet av Den Hellige Ånd?

En kveld før påsken så satt jeg og Stine, kona mi, og ba i stua. Eller rettere sagt, vi lå på hver vår sofa og ba. Og mens vi ba over dette her med at vi lengter etter en enda tettere relasjon med Jesus osv, så fikk jeg en veldig tydelig tanke.
«Riv ned alteret i stua, og sett opp et kors.» Med en gang skjønte jeg at det var TV-en som Jesus sikta til, og egentlig synes jeg dette her var en litt utfordrende tanke, for jeg liker å se på tv, og det kunne jo være at dette bare var min egen tanke også, selv om jeg egentlig ikke trodde det heller. Men så tenkte jeg også at det finns verre områder å høre Åndens stemme feil på enn akkurat det her.

Og tanken jeg fikk føltes verken fordømmende ut, eller som noe totalt forbud mot å se en film eller dokumentar iblant. Men jeg opplevde det som en tydelig utfordring på å fjerne TV-en fra stua og sette opp et kors i stedet.
Og med en gang jeg nevnte det med «alteret i stua» til Stine så var det første hun også tenkte på TV-en.
Så da la jeg den ut på finn.no samme kveld og morgenen etter kom det en for å kjøpe den.
Og det føltes veldig frigjørende ut. Det var faktisk som om det ble en helt annen type ro i rommet etterpå.

Som sagt, jeg er veldig glad i film og tv-serier og sånn, og det kan være gode ting det. Men for meg så hadde dette en periode blitt til noe jeg søkte tilflukt i hvis det hadde vært en litt kjip dag eller sånn. I stedet for å bruke tid med Jesus, så så jeg heller på en episode av et eller annet og flykta litt inn i det.

Hva er dine avguder?

Hva er det du kan ha en tendens til å søke tilflukt hos eller stole på mer enn Gud?

Hva er dine avguder?

Som syndige mennesker så har vi selvfølgelig alle våre ting, og dette med hva vi velger å fylle oss med og hva vi velger å bruke tiden vår på vil alltid være en utfordring.
Samtidig så har vi privilegiet med å få bruke evangeliet på avgudene våre og vokse i livet vårt som disipler sammen med Jesus.

Det er ikke andre menneskers anerkjennelse som gir meg verdi, men det er Gud.
Det er ikke det å flykte inn i serier og film som gir meg en sann type fred og frihet. Det er det kun Gud som kan gi.

Er det noe du søker tilflukt hos, istedenfor Gud? Gjør du noe av det gode som Gud har gitt deg til en ultimat ting i livet som du absolutt ikke kan leve foruten? Er det villa, volvo, og vovov som gir livet ditt betydning. Eller er det Gud?
Gjør du venner, kunnskap, fornuft eller perfeksjonisme til en avgud? Hvem stoler du på og hvem har du mest tillit til? Er det deg selv eller er det Jesus? Er det Gud eller er det pengene dine?

Alle mennesker tilber et eller annet. Og det du tilber vil alltid gi seg til kjenne gjennom hva som dypest sett gir deg en opplevelse av verdi, betydning og selvfølelse.

La oss be:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s