Kan en kristen gifte seg på nytt?

Foto: pixabay.com

Gjengifte er et vanskelig og følelsesladet tema. Kanskje har du til og med direkte erfaring med denne problemstillingen selv? De fleste av oss har vel i det minste hatt noen i nær omgangskrets eller familie som på et eller annet tidspunkt så seg nødt til å gå fra hverandre.

I 2017 ble det inngått 22.111 ekteskap her i Norge. 9848 skilte seg samme år og 10.594 tok ut separasjon.

Brutte relasjoner og samliv er med andre ord noe som berører mange av oss på en eller annen måte.

For meg som ung voksen og forholdsvis nygift så er det enkelt å være idealistisk og peke på hva Bibelen sier.

Samtidig så er jeg fullt klar over at livet tar oss alle en gang i blant. Ting blir ikke alltid slik vi så for oss, sykdom kan komme inn å ødelegge, blindsoner i egen, eller i den andres, karakter kan bli så utfordrende at det ikke er sunt å bli værende i det aktuelle ekteskapet, eller lignende.

Jesus slo likevel fast at ekteskapet er livslangt. For: «så er de da ikke lenger to, men ett kjød. Derfor, det som Gud har sammenføiet, det skal et menneske ikke adskille» Matt 19,6 (Bibelselskapets 1930-oversettelse).

Samtidig så åpnes det opp for gjengifte i gitte tilfeller. Slik jeg ser det, så er det ett tilfelle hvor gjengifte er helt uproblematisk, og to tilfeller der man eventuelt kan velge å gifte seg på nytt (med Guds velsignelse).

  1. Dersom ektefellen dør, så er det frihet til å gifte seg på nytt (1. Kor 7,39).
  2. Dersom den ikke-troende ektefellen vil skilles, så er den troende ikke bundet, og kan dermed gifte seg på nytt igjen (1. Kor 7,15).
  3. Dersom den ene har «drevet hor,» så kan den andre skille seg og gifte seg på nytt (Matt 19,9).

I det første tilfellet man gifte seg på nytt dersom man ikke ønsker å leve som en enke eller enkemann. I de to andre tilfellene så kan man gifte seg på nytt.

Samtidig som det i enkelte særtilfeller på sikt vil kunne åpne seg en mulighet for å gjenoppbygge tilliten og forholdet «og forlike seg med mannen sin» (1. Kor 7,11). Men som det står: «Gud har kalt oss til fred» (1. Kor 7,15).

Derfor vil det også være mange som ikke burde bli værende i ekteskapet sitt. For eksempel om det er snakk om vold eller psykisk vold i forholdet. Da kan det av hensyn til både egen helse og eventuelle barn, være det eneste rette å skille seg.

Det er mange vanskelige enkeltsituasjoner, og i en kultur som vår hvor kjernefamilien gjerne er stedet hvor man får sin tilhørighet og trygghet, så kan det være vanskelig å velge å stå igjen alene uten en ny partner.

For kjærlighet og det å danne en familie er i samfunnet vårt ofte ansett for å være det aller viktigste, og kanskje til og med selve meningen med livet.

Heldigvis så kan Jesus vende enhver situasjon til det gode. Det er alltid håp og Gud har lovet å være med oss, også midt i de vanskeligste livssituasjoner og utfordringer.

Selv om Jesus er tydelig på idealet, så har han likevel åpnet opp for muligheten til gjengifte i de aktuelle bibelordene som vi så på ovenfor. Også anerkjenner jeg at det er andre bibeltro kristne som kommer til en annen forståelse av Bibelens samlede vitnesbyrd i denne saken enn det jeg har gjort.

Til syvende og sist så er dette en sak mellom Gud og den enkelte.

Vi må alle undersøke og finne fram til vår egen overbevisning.

I den forbindelse anbefaler jeg disse to dokumentene:

Frikirkens veiledning om skilsmisse og gjengifte.

Frikirkens veiledning peker på en noe åpnere mulighet for gjengifte enn det jeg har landet på for øyeblikket, mens NLM’s dokument nedenfor har et enda strengere syn på gjengifte enn det jeg har:

NLM’s dokument «Samliv i lys av Bibelen.»

 

Gud velsigne deg!

«Sett din lit til Herren og gjør godt, bo i landet og legg vinn på trofasthet! Og gled deg i Herren! Så skal han gi deg det ditt hjerte lengter etter. Sett din vei i Herrens hånd og stol på ham! Han skal gjøre det.» Sal 37,3-5.

 

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s