Andakt Palmesøndag i Årdal kirke: Matt 28,1-10 Jesu oppstandelse

Foto: pixabay.com

Påsken betyr for meg selve grunnlaget for troen og identiteten min. Det at Jesus sto opp igjen fra de døde, bekrefter at Jesus var den Han sa at Han var:
Guds Sønn som gikk i døden for oss, slik at vi kan få være Guds barn.

 

Dersom Jesus ikke hadde stått opp, så ville vi alle fortsatt vært skilt fra Gud på grunn av synden vår.
Men som vi sang, «graven er tom og korset er tomt.» Noe som betyr at frelsen er tilgjengelig for alle, og at ingen behøver å gå fortapt. Vi har alle fått muligheten til å velge den smale veien, den eksklusive porten som kun åpnes gjennom troen på Jesus. Det er ingen andre som kan redde oss fra døden enn Han som vant over døden.

I teksten vi akkurat leste så møter vi Maria Magdalena og Maria som både fikk se at graven var tom og de fikk selv møte Jesus etter at Han hadde stått opp.
I løpet av et øyeblikk så ble alt forandra. Det var den ultimate lykkelige slutten.
Alle visste at Jesus var død. De hadde sett at de romerske soldatene henrettet Ham.
Men, så er Han altså levende. Han dukker opp på forskjellige steder og viser seg for folk.

Mange tenker at bevisbyrden for en oppstandelse hviler på oss som kristne. Men! Den som ikke tror på oppstandelsen sliter med å forklare hvordan den kristne kirken oppstod.
Professor N. T Wright skriver om hvordan det på Jesu tid og i antikken var forholdsvis vanlig med gravtyverier. Ingen ville på den tida tolket en tom grav til å bety oppstandelse fra de døde. De ville bare tenkt at det var snakk om gravtyveri.
Selv om Jesus hadde forutsagt det, så forventet ikke engang Jesu egne disipler at Han ville stå opp igjen. De hadde satsa alt på Jesus og var knust over at han døde. De gikk tilbake til de gamle jobbene sine og forventet på ingen måte at noe ekstraordinert skulle skje.

Da kristentroen oppsto så var den helt enestående i verdenshistorien. Timothy Keller sier det at: den kristne forståelsen av oppstandelsen var noe helt nytt. Likevel oppsto den brått, som en helhetlig oppfattning kun dager etter Jesu død. Det var ingen utvikling, ingen prosess fram til denne troen.
Den var ikke et resultat av flere års filosofiske eller religiøse debatter og diskusjoner, men oppsto kun som en følge av at disiplene fortalte andre om hva de hadde sett og hørt.
Etter jødisk tro så var det å tilbe et menneske blasfemisk. Alle de første kristne var jøder. Likevel så gikk de plutselig over natten på akkord med dette og tilba Jesus som Gud.

N. T. Wright har sagt det slik i en preken:
«Oppstandelsens budskap er at denne verden betyr noe! At uretten og smerten i den nåværende verden må bli møtt med dette glade budskapet:
Helbredelsen, rettferdigheten og kjærligheten har vunnet.
Hvis Jesus bare ble vekt opp igjen på en åndelig måte, handler påsken bare om meg, om å finne en ny dimensjon i mitt åndelige liv.
Men hvis Jesus virkelig stod fysisk opp fra de døde, blir kristendommen et godt budskap for hele verden – et budskap som varmer hjertet vårt nettopp fordi det ikke bare handler om varme hjerter. Påsken forteller oss:
Selv om verden er rammet av urett, vold og undertrykkelse, finner ikke Gud seg i slikt. Jesus vant over alt dette. Så nå vil vi, med all Guds kraft, arbeide for å få satt denne seieren ut i livet.
Tar vi derimot bort påsken, får Karl Marx sannsynligvis rett i at kristendommen overser problemene i den materielle verden.
Ta bort påsken og Sigmund Freud får sannsynligvis rett i at kristendommen er ren ønsketenkning.
Ta bort påsken og Friedrich Nietzsche får sannsynligvis rett i at kristendommen er for pyser.»

Men ikke bare døde Jesus, men Han sto opp igjen fra de døde.
Jesus ikke bare sto opp igjen fra de døde, men Han reiser også oss opp til nytt liv ved troen på Hans oppstandelse.
Og, oppstandelsen viser at livet fortsetter, også etter at vår tid på jorden er over.
Jesus viste med oppstandelsen, en gang for alle, at synden og døden er overvunnet.

– La oss synge: «Deg være ære, Herre over dødens makt!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s