Tale Fister kirke og Jøsenfjorden kapell søndag 18. mars 2018: Maria Budskapsdag. 2. Tekstrekke

Maria var sannsynligvis bare i tenårene da hun fødte Jesus. Kanskje ikke noe mer enn et par år eldre enn en konfirmant.
Uten å tenke på skammen ved å få et barn utenfor ekteskapet, og uten å bekymre seg over at forlovelsen med Josef kanskje ville bli brutt, så valgte hun: ikke bare å være lydig ovenfor Guds Ord, men hun så på det som en ære å få bli valgt til å være den, som skulle føde og oppdra Jesus.

«Store ting har Han gjort mot meg,» sa Maria om Gud.
Hun forsøkte på ingen måte å vri seg unna, men sa ganske enkelt: «.. Se, jeg er Herrens tjenestekvinne. La det skje med meg som du har sagt..» Luk 1,38.
Snakk om lydighet og lojalitet ovenfor Gud.

Og etter å ha fått nyheten fra engelen så dro Maria direkte til Elisabet, og da Elisabet så henne så brøt hun spontant ut i en profetisk velsignelse over Maria, hvorav Maria svarte med det som kalles Marias lovsang. Og i denne lovsangen som er dagens tekst så nærmest bobler Maria over av glede.
Og jeg har tre punkt ut fra evangelieteksten i dag, ut fra Marias liv som et forbilde, som jeg tror vi kan lære noe av også inn i vår egen hverdag og vår egen livssituasjon:

Pkt.1: Gud er til å stole på
Uansett hva det innebar: Maria tok et bevisst valg om å stole på Gud. Hun hadde møtt noe hos Gud som gjorde henne trygg på at Han hadde kontroll.
«Fra slekt til slekt varer Hans miskunn over dem som frykter Ham,» sang hun.
Og Maria snakket ikke om å være redd for Gud, men mer en slags type respekt, ærefrykt og tillit. Hun var mer opptatt av hva Gud tenkte om henne, enn om hva folk rundt henne eventuelt ville finne på å si og tenke bak ryggen hennes.

Gud valgte Maria til å utføre en spesiell oppgave, Han hadde en spesifikk hensikt med livet hennes. På samme måte så tror jeg også at Gud har en spesifikk hensikt med våre liv. Ikke sikkert det innebærer, som med Maria: englebesøk, å sove i en stall, eller å dra til Egypt. Men jeg tror at Gud har lagt noe ned i deg som du skal få lov til å la vokse og utvikle seg, noen drømmer og tanker om hva du tror Gud kanskje vil at du skal gjøre.

Ikke for at Gud skal bli fornøyd med deg. Han er allerede så fornøyd med deg som Han noen gang kan få blitt på grunn av Jesus. Men for at du skal bli fornøyd og kjenne på at du får være med på et spennende liv med Jesus, så er det viktig å spørre seg om vi kun holder på med våre egne planer eller om vi også våger å spørre Gud om hva Han tenker for oss og livene våre.

Maria trodde Gud som et lite barn gjør. Akkurat som barnet strekker armene mot mor og far, og er avhengige av dem, og venter seg alt godt fra dem, så trodde Maria med en barnlig tillit at Gud ville være med henne gjennom alt.

Pkt.2: Når vi gir livet vårt til Gud, så får vi Gud selv tilbake
Det å omfavne Guds hensikt med livet hennes kostet Maria mye.
Josef bestemte seg for å skille seg fra henne, og det måtte enda et englebesøk til for å forhindre det. Deretter måtte Maria reise av gårde på et dårlig tidspunkt og samtidig føde barnet sitt på et lite passende sted. Videre så ble barnet hennes truet på livet og de måtte flykte til Egypt. Og flere år senere så måtte hun tåle å se sønnen hennes både bli torturert og henretta på et kors.

På samme måte så kan det også koste oss et eller annet å følge Jesus.
Det kan koste å være lydig mot det Gud har sagt oss i bibelen.
Det kan koste å stå opp for det ufødte liv, det kan koste å ikke ta noen etiske snarveier på jobben, det kan koste å stå opp for det kristne ekteskapet, det koster å stå opp for barnets rett til både en far og en mor. Og det koster å stå opp for kristen tro og være en motkultur i samfunnet vårt.

Samtidig så får vi også så utrolig mye igjen for å følge Jesus.
Maria visste ikke hva Guds hensikt med livet hennes ville innebære, likevel sang hun: «Se, fra nå av skal alle slekter prise meg salig.»
Hun visste at Gud er trofast. At Han aldri vil lede oss inn i noe som vi ikke kan komme oss gjennom ved hjelp av Hans kraft og nærvær. Og hun visste at prislappen ikke var for noe å regne sett i forhold til den gleden det er å få leve et liv nært til Gud.

Vi også kan leve nært til Gud. Vi kan få gjøre alle våre dagligdagse gjøremål, vaske klær, tømme søppla, lage middag, gå på jobb, hente barn eller barnebarn i barnehagen, støvsuge huset, og handle på butikken, med en visshet om at Gud befinner seg nettopp der.
Når vi setter Gud i sentrum av livet vårt, så får vi se og erfare og oppleve Hans nærvær i de mest dagligdagse og trivielle ting.

Og siste punkt, pkt.3: Gud vil ha deg, og ikke først og fremst penga dine
«For Han har sett til sin tjenestekvinne i hennes fattigdom,» leste vi.
Gud brydde seg ikke om hvor mye eller hvor lite Maria hadde. Han så til hjertet hennes og gav henne den enorme æren med å få bli Jesu mor.

På samme måten så er ikke Gud så fryktelig opptatt med hva vi har eller ikke har. Han er opptatt av hjertet ditt. Han er opptatt av deg. Han elsker deg, ser deg, og bryr seg om deg.
Maria fikk den nåden det var, den gaven det var, å få leve i Guds hensikt med livet hennes. Selv om det bydde på utfordringer, så betydde det også at hun, bokstavelig talt, fikk leve et liv i fellesskap med Gud.

Og på samme måte som Maria fikk ha Gud under taket, så kan også vi få ha Gud under hustaket vårt.
Gud vil ha deg, ikke gjerningene dine. Gud vil ha deg akkurat slik som du er.
Alle dem som tok imot Ham gav Han retten til å bli Guds barn, står det i Johannes evangeliet.
Gud støter aldri bort noen som kommer til Ham, men Han tar imot deg med åpne armer og kaller deg til et liv i fellesskap med Ham.

«Ære være Faderen og Sønnen og Den Hellige Ånds navn, han som er, var og være skal, en sann Gud fra evighet og til evighet.»

– Lat oss vedkjennast vår heilage tru…

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s