Religion som syndebukk

Jeg har med interesse fulgt religionsdebatten denne uka. Forsøkte å sende et tilsvar til innlegget «den religiøse unnskyldning.» Nrk ytring takket for innlegget men valgte å ikke fortsette debatten.

De tidligere innleggene finner du her:

Og mitt tilsvar:

«Religion som syndebukk

Jeg har med interesse fulgt religionsdebatten de siste dagene. Sist ute er Ole Adrian Heggli som definerer religion som en ensbetydende størrelse og påstår at individets rett til å tenke fritt blir overkjørt av religiøse dogmer. Mildt sagt uvitende, i alle fall hva kristendommen angår.

Ifølge Heggli er religionenes inndeling i inn – og utgrupper det viktigste argumentet mot religion. Jeg har et kristent livssyn og opplever ikke at kritikken treffer spesielt godt. Men det er heller ikke å vente når man forsøker å peke på «religion» som noe usunt basert på et emosjonelt grunnlag.

Enten så er én religion sann, eller så er ingen av dem sanne. Sannheten vil av natur alltid være eksklusiv. Ingen blir kloke av å peke på udåder gjort i en religions navn uten å undersøke dens kilder nærmere. Det er ikke kristent å undertrykke mennesker, like lite som jeg tror Heggli vil si seg enig i at det er spesielt ateistisk å utøve vold mot medmennesker. Det er også verdt å nevne at bibelen selv utøver mye religionskritikk.

Sykdom og død er ingen ny innvending mot kristen tro. Problemet Heggli støter på er at han uten Gud ikke har noe objektivt grunnlag for å kunne definere godt og ondt. Rett og galt er uten Gud kun subjektivt begrunnet og en sosial konstruksjon basert på et demokratisk flertall. Da blir det meningsløst å benytte seg av en argumentasjon som påberoper seg å ha objektiv kunnskap om godt og ondt, når det i realiteten ikke er noe intellektuelt grunnlag for det.

På tross av at vi mennesker ikke kan komme på noen god grunn til at Gud skulle tillate lidelse og død, så betyr ikke dette at det ikke finnes noen. Dersom Gud skulle kunne skape mennesker med fri vilje, så forutsetter dette muligheten for at mennesket også kan velge å begå urett. Ellers ville vi kun vært mekaniske vesener uten evne til å tenke selv.

Riktignok så tenker vi med et kristent livssyn at livet vårt får konsekvenser. Evige konsekvenser. Et hvert menneske vil måtte stå til ansvar for sine handlinger. Gud hadde ikke vært kjærlighet om han hadde vært likegyldig til ondskap. Gud er kjærlighet nettopp også fordi han vil dømme handlinger som har ødelagt det som er godt. Dersom vi er heldige så lever vi mennesker 80-90 år. Men hva med 100.000 år fra nå? Hvilken betydning har det da hvorvidt vi levde som en Hitler eller som en Moder Teresa? Uten Gud så har vi ingen vi må stå til rette for annet enn et demokratisk flertall i dette livet.

Den kristne tanken er at mennesket er skapt i Guds bilde, og derfor har hvert enkelt individ en uendelig iboende verdi kun i kraft av å være seg selv.
Dermed har alle mennesker betydning helt uavhengig av livssyn, sosial status, kognitive egenskaper, økonomiske muskler eller evne til å prestere. Og med det har vi også et objektivt og logisk grunnlag for hva som skal definere menneskeverdet.

Skal man slå beina under kristendommen, så må man kunne motbevise det nye testamentets troverdighet og Jesu oppstandelse. Jeg har ennå til gode å finne angrep på bibelen som ikke baserer seg på historiske faktafeil eller manglende teologisk kunnskap. Og jeg har heller ikke funnet noe alternativt tilfredsstillende svar på hvordan kirken kunne oppstå over natten i en kultur hvor man verken var noe mer overtroiske eller noe mer tilbøyelige til å tro på mirakler enn det vi er i dag.

Slik jeg ser det så er argumentasjonen til Heggli emosjonelt basert, og det blir ikke lagt frem noen rasjonelle argumenter for hvorfor ateismen har rett og at kristendommen tar feil.

Herved er utfordringen gitt!»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s