Andakt Student-KRIK Stavanger fredag 24.mars

Veldig kjekt å få muligheten til å komme med noen velvalgte ord på krik i kveld;) For å introdusere meg kort så heter jeg (som nevnt) Øyvind, jeg er forlova med Stine, er seksbarnsonkel, masterstudent i teologi, og er sist men ikke minst Rosenborgsupporter;)

Den drakta her begynner å bli noen år nå, men når jeg kjøpte den så var det ingen tvil om hvilket navn jeg skulle ha på baksida.
Roar Strand er norges mestvinnende fotballspiller, han var blant annet med på å vinne seriegull 16 ganger, han spilte 67 kamper i champions league hvorav en av de var kvartfinalen i 1997.
Og sånn kunne jeg fortsatt.

Jeg kjenner ikke Roar Strand, men likevel har jeg litt kunnskap, jeg kjenner til litt av det han har gjort og prestert, men jeg kjenner ham ikke personlig.
På samme måte er det fullt mulig å vite en hel masse om Jesus og kristen tro, uten å egentlig kjenne Jesus eller skjønne at fordommene og kunnskapen du kanskje har, egentlig ikke helt stemmer.
Kanskje tror du ikke så mye på greiene, kanskje bryr du deg ganske enkelt ikke. Likevel har jeg lyst til å utfordre deg på å tenke igjennom hva du tror på.

Det kristen tro og virkelighetsforståelse står og faller på: er om Jesus faktisk sto opp fra de døde eller ikke.
Jeg kan ikke overbevise deg om det på noen få minutter, men gjør likevel et forsøk på å gjøre deg litt mer nysgjerrig på hva det går i. Kilden vår er evangeliene og de andre bøkene i bibelen så da er det naturlig å først si noe kjapt om bibern.

Jeg har 3 punkter, blir en trepunkts andakt:)
Nr 1: Er bibelen troverdig?
Det er mange myter ute og går om bibelen, f. eks at historiene om Jesus ble skrevet flere hundre år etter at han døde, eller at vi ikke kan være sikre på at tekstene fortsatt er sånn som de var når de blei skrivi.
Men det finnes over 5850 greske manusskrifter til det nye testamentet. Enten bibelforskerne er kristne eller ikke, så kommer de frem til nesten nøyaktig den samme teksten og det er kun noen titalls steder de er uenige om, og da har det som regel ingen reell betydning for budskapet i tekstene.
Vi har manusskrifter som går helt tilbake til utpå 100-tallet etter Jesus, og bibelen er uten sammenligning den desidert best bevitna boka fra antikken.

Punkt nr 2: Er det fornuftig å tro på at Jesus sto opp igjen fra de døde slik som bibelen sier?
Folka på bibelsk tid var verken noe mere overtroiske enn det vi er i dag, eller nødvendigvis noe mer tilbøyelige til å tro på undre og mirakler enn det vi er. Kulturelt sett er det ingen grunn til at budskapet om Jesu oppstandelse skulle bli bedre mottatt i datidens jødiske og gresk-romerske kultur enn det det er i dagens sekulære Norge.
Lyst til å lese en quote av Paulus hvor han lister opp en del folk som påsto de hadde sett Jesus etter at han hadde dødd på korset.

«For først og fremst overga jeg til dere det jeg selv har tatt imot, at Kristus (at Jesus) døde for våre synder etter skriftene, og at han viste seg for Kefas og deretter for de tolv.
Deretter viste han seg for mer enn 500 mennesker på en gang. Av dem lever de fleste ennå, men noen er sovnet inn.
Deretter viste han seg for Jakob, deretter for alle apostlene. Aller sist viste han seg for meg..» 1. Kor 15,3-8a.

Sitatet er fra 1. Korinterbrev og forskerne er enige om at Paulus skrev det rundt år 54 e.Kr. Altså bare 15-20 år etter at Jesus døde. Og jeg synes det er kjempeinteressant at Paulus begrunner oppstandelsen med øyenvitner, altså juridisk sett vitner. Og han skrev at de fleste som hadde sett Jesus fortsatt levde, så det var rett og slett en utfordring. Korinterne kunne bare gå å spørre øyenvitnene selv. Og når det er snakk om så mange personer, både større grupper og enkeltpersoner på forskjellige plasser, så blir det for enkelt å forklare det med hallusinasjoner.
Og på den tiden, under pax romana, var det både trygt og enkelt å reise rundt Middelhavet. Paulus kunne ganske enkelt ikke ha utfordra folk til å spørre øyenvitner, dersom de ikke fantes.

Så! Siste punkt. Punkt nr 3: Hva betyr Jesu oppstandelse for oss og hvorfor trenger vi tilgivelse?
Ifølge kristen tro så ga Jesu død og oppstandelse oss muligheten til å få tilgivelse. Vi tror at Jesus sona for din og min opparbeida, ikke studiegjeld fra lånekassa, men gjelden din fra alle feil og all synd du har gjort.

Du trenger ikke å se så fryktelig mye på nrk- eller tv2 nyhetene for å forstå at det er ett eller annet seriøst gærent med den verden vi lever i. Ifølge kristen tro er synd problemet. Men så kan du jo selvfølgelig spørre deg hvorfor du og jeg trenger tilgivelse, vi er jo forholdsvis oppegående og greie folk. Ikke stjeler vi, ikke baksnakker vi mer enn nødvendig og ikke har vi for vane å slå folk ihjæl heller.

Men sannheten er den at du og jeg trenger tilgivelse. Guds moralske standard er uoppnåelig for oss mennesker. Men ifølge kristen tro oppfylte Jesus Guds krav til rettferdighet for oss. Jesus gjorde det vi ikke klarer, nemlig å være perfekte.
Og inn i vår prestasjonskultur, så er det kristne budskapet så ufattelig frigjørende.
Vi kan få erkjenne at vi ikke er perfekte, og likavæl tar Gud imot oss. Vi kommer alle til kort, vi gjør feil, men på bakgrunn av det Jesus har gjort så kan du stå feilfri og fullkommen foran Gud. Hvorfor? Fordi gjennom troen på Jesu død og oppstandelse så får du bytta ut alle strykkarakterene dine med bare A-er sånn at du kan ha en personlig relasjon med Gud.

Og det er det det handler om. Et liv med en Gud som bryr seg om deg, elsker deg, setter pris på deg og heier på deg, akkurat der du er og som akkurat den du er.
Gjennom Jesus så blir du godtatt av Gud slik som du er, og ikke sånn som du skulle ønske du var.
«For så høyt har Gud elsket verden, at han ga Jesus for at hver den på KRIK som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv.»

– Vi ber litt:)

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s