Ikke reduser relasjonen din med Gud til en time i bønn per dag!

For snaue sju år siden bestemte jeg meg for å be en time hver dag. Så i ca 5 måneder gjorde jeg stort sett det. Jeg synes det var kjedelig og jeg tror Gud synes det var kjedelig også. For hver dag som gikk ba jeg meg raskere og raskere gjennom listen min, og pustet lettet ut når jeg hadde gjort «plikten» og dermed kunne snakke med Jesus om det jeg egentlig hadde lyst til å prate om.

«Tenker du at du skal estimere din relasjon med Gud i bønn til en time per dag, så ville du sannsynligvis ha brukt mindre tid med Han enn det du allerede gjør.»

Det har selvfølgelig sin plass å spesifikt be for mennesker, ulike situasjoner osv (1. Tim 2,1-3; ). Det er utrolig viktig (Ef 6,18). Så uten å undergrave det aspektet ved bønn, så vil jeg forsøke å peke på det essensielle ved bønn forstått som «samfunn» med Jesus. Generelt sett handler bønn om å dele det vi har på hjertet (Fil 4,6). Med andre ord snakke med Jesus om det som opptar oss.

Kanskje høres dette fryktelig fjernt ut for deg som ikke har så mye forhold til dette med Gud, eller kanskje du ganske enkelt ikke bryr deg. Men dette er en del av det vi tror på. En nær, god og personlig Gud som bryr seg, elsker oss og som kommuniserer med oss. Kristen tro er forøvrig ikke tro i form av ønsketenkning. Teologer og kristne filosofer har i 2000 år reflektert over de fleste spørsmål du kan tenke deg. Det går til og med fint an å argumentere rasjonelt for noe så sensasjonelt som at Jesus stod opp igjen fra de døde. Men det får bli temaet for et annet innlegg:)

Er du småbarnsforelder eller ganske enkelt bare har mange jern i ilden så kan dette med bønn fort gå litt i glemmeboka. I stedet for at bønn er en kilde til inspirasjon, trøst, ro, ledelse og vekst, så blir det heller en kilde til dårlig samvittighet. Den gode nyheten er at du ikke er alene.

Men bønn handler ikke bare om å be Gud om å få noe. Bønn er å tenke på Gud og «grunne» på noe som har med Han å gjøre. Du vet, det er mye bedre å tenke på Jesus mens du lager middag enn å tenke på hva du skal ha til middag mens du ber.

Hva bønn ikke er:
Jesus snakket litt om hva bønn ikke er.

  • Det er ikke noe vi skal gjøre for å prøve å imponere (Matt 6,5).
  • Man får ikke ekstra poeng for mange ord (Matt 6,7).

Jesus ba som oftest korte effektive bønner. «Bli frisk!» «Lasarus kom ut!» osv. Og Han var tydelig på at Han kun gjorde det Han «så» Faderen gjøre. Noe som implisitt antyder at Han hadde kontinuerlig fellesskap og kommunikasjon med Faderen. Det handlet ikke om å prøve å dra skulderen til Gud ut av ledd for å få Ham til å gjøre noe.

Så bønn er altså ikke å overbevise Gud om noe Han ikke vil i utgangspunktet. Men det er å ta imot i tro det Han allerede har gjort for oss (Mark 11,24). Han er f.eks mer opptatt av- og ønsker langt sterkere enn deg at dine kjære skal bli frelst (1. Tim 2,4). Derfor «trygler vi ikke Gud om å frelse noen.» Men siden alle har fått fri vilje så ber vi heller om at ingenting skal kunne hindre for at de skal se Sannheten. Slik at de kan ta et standpunkt på bakgrunn av rette premisser. Be om at Gud skal ta bort «blindheten» så de kan få tak på de gode nyhetene om Jesus (2. Kor 4,4) og deretter respondere.

«Folk har ikke sagt nei til Jesus, de vet bare ikke hvordan Han ser ut.» – Martin Cave.

Bønn er fellesskap:
Sannsynligvis er dette verken nytt eller revolusjonerende for deg. Men bønn er helt basic å snakke med Gud som du snakker med folka rundt deg. Da skjønner vi at det er minst like viktig å lytte som det er å prate selv. I rommet du befinner deg i så er det en hel masse musikk og ulike signaler. Men uten den rette mottakeren har du ikke mulighet til å motta signalene. På samme måte er det med Gud. Vi er nødt til å lytte på rett frekvens.

Grunnen til at vi ofte ikke hører Guds stemme når vi trenger det som mest er at vi forsøker så hardt «å få» Gud til å si noe at vi opererer i egen kraft og derfor stiller oss inn på feil frekvens. Forholdet vårt til Gud har alltid handlet om relasjon. Noe som betyr at det ikke finnes en magisk formel for å kunne høre Guds stemme. Han snakker på mange forskjellige måter. Kanskje mest gjennom mennesker og ikke minst i bibelen, men kan like gjerne kommunisere gjennom ulike omstendigheter, drømmer, musikk, naturen osv.

Bønn er fellesskap med- og hjerteslagene i vår relasjon med Gud. Bønn er kommunikasjon, og kommunikasjon innebærer ikke nødvendigvis at vi prater hele tiden. Men det handler om at vi lever et liv med Jesus 24/7. Frelsen er ikke basert på hvor mye du ber, eller hvor «godt» du ber. Men bønn og kommunikasjon er avgjørende for hvordan livet ditt med Gud vil komme til å se ut. Det å være en etterfølger av Jesus betyr blant annet å ta Ham med på alle valg du gjør. Bønn er relasjonsbygging med himmelens og jordens Skaper.

For et privilegium!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s