Du er kalt til å forandre verden

Både til deg som tenker å jobbe i menighet, og du som tenker å jobbe andre plasser: Guds rike rommer mye mer enn kirkesamfunn og kristne organisasjoner. Kall strekker seg også ut til helt andre områder enn det å jobbe som prest, eller å reise ut som misjonær til Afrika.

Skal vi gjøre alle folkeslag til disipler er vi nødt til å forstå at misjonsbefalingen innebefatter mer enn frelste sjeler. Det handler om å være en del av en bevegelse. Et kongerike der Jesus er Herre og ønsker å utbre Guds rikes innflytelse på alle områder av samfunnet gjennom sine etterfølgere. Målet vårt er både et forvandlet liv og forvandlede omgivelser.

Dersom du er blant dem som er kalt til å jobbe innen næringslivet, i utdanningssektor, i politikken, i media, i omsorgsyrker, i anleggsbransjen, med teknologi, vitenskap, kunst, underholdning eller annet, – så er dette like «åndelig» og like meningsfullt og viktig som det å jobbe i kirken. Det finnes ingen første – og andredivisjon i Guds familie og det finnes heller ingen pensjonister i Guds rike. Det er ingen datostempling på kristne.

Kanskje er du blant dem som opplever at spørsmål omkring kall blir årsak til mer stress og hodebry enn glede og motivasjon til å bety en forskjell? Hva skal jeg bruke livet til? Hvor vil Gud ha meg? Hvor skal jeg bo? Hvem skal jeg gifte meg med? Hva gjør jeg med profetien jeg fikk for 10-20 eller 30 år siden? Dette er alle viktige spørsmål, og hver enkelt av oss er blitt utrustet med ulike nådegaver, naturgaver og talenter. Men uansett hva vi gjør, så er det viktig å ha for øye hvem vi jobber for, – og sammen med. Først og fremst er vi «.. kalt til fellesskap med Jesus» (1. Kor 1,9).

Så om tjenesten forsvinner, et prosjekt går i vasken, om en plutselig står igjen arbeidsløs, eller er usikker på hvor neste studieår skal tilbringes, så står vårt grunnleggende kall fast. Å leve i relasjon, vennskap og fellesskap sammen med Jesus. Der er kallet ditt. Har du det på plass så trenger du ikke bekymre deg. Så lenge du er i bevegelse så har Gud muligheten til å lede deg.

Med tanke på det å jobbe i menighet kontra næringsliv peker Robert Fraser på noe viktig:

«Mennesker som brenner for Jesus kan velge mellom dusinvis av velbrukte veier inn i heltidstjeneste, men svært få ut i næringslivet. Har du noen sinne hørt noen si: Jeg er så tent for Jesus at jeg bare må starte et firma? Hvorfor hører vi ikke slike ting?»

Mangel på kristne forbilder ute i arbeidslivet har sørget for at mange med et kall til å bety en forskjell i næringslivet har følt seg annenrangs. Misjonærer, pastorer og andre med stillinger i menighet og kristne organisasjoner kommer derimot høyere opp på «åndelighetsskalaen.» Kim Walker Smith, Bill Johnson, Marie Monsen, Randy Clark, Liv Kyllingstad, Martin Cave osv kan alle tas frem som forbilder når det kommer til en heltidstjeneste i forhold til menighet, lovsang, tjeneste, forkynnelse osv.

Men hvor er forbildene våre som jobber på kontorer, i helsesektoren, i butikker, bedrifter, barnehager, skoler, i barnevernet osv? Disse nærmest usynlige hverdagsheltene som former kultur og verdier i samfunnet vi alle er en del av. Kanskje er et av disse forbildene nettopp deg. Og du som har et kall til å bringe Jesus og Guds rikes prinsipper inn på «markedsplassen» har langt større betydning enn det du kan få lagt i kollektkurven på søndagen. Mange av heltene våre i bibelen var verken vekkelsespredikanter, pastorer eller ledere for menighetsnettverk.

Besalel er den første i bibelen som blir beskrevet som en person fylt med Den Hellige Ånd. Det står at han ble fylt med Guds Ånd, med visdom, kunnskap og dyktighet i alle slags håndverk (2. Mos 31,3). Ester var dronning (Est 2,17). Abraham storfebonde (1. Mos 13,5). Priskilla var teltmaker (Apg 18,2-3). Josef var Egypts mektigste mann nest etter farao, og en uvanlig dyktig administrator (1. Mos 41,39-40). Tabita sydde kjortler og kapper og tok seg av de fattige (Apg 9,36.39). Josva var general (Jos 1,10). Mens Daniel og Nehemja hadde ledende stillinger innen statsadministrasjon (Dan 1,19-20; Neh 7,2). Alle typer utrustning er viktig for Guds rikes utbredelse i nabolagene, bygdene og byene våre.

Rollene i Guds rike er mange og både i menighet og samfunn trengs alle mann (og kvinner) på dekk. Reinhard Bonnke skrev på sin facebook-side:

«Jeg ble spurt hvorfor jeg tillot kvinner å forkynne evangeliet og svarte: Hvis jeg som mann var i ferd med å drukne i en elv, ville jeg ikke brydd meg om det var en mann eller en kvinne som kastet livbøyen til meg. Evangelisering er en nødoperasjon og vi er alle kalt til å delta i den.»

Din oppgave er å forvalte de gavene og talentene som Gud har gitt akkurat deg. Frelsen er gratis og ikke basert på dine prestasjoner og gjerninger. Men andre derimot, er avhengige av at du og jeg tar oppgaven vår på alvor. Kirken er verdens håp og en klok person sa det en gang at «for mange så vil du være den eneste kirken folk kommer til å gå i.»

Uansett yrkeslag, sosial status eller kjønn så er vi alle kalt til å utgjøre en forskjell. Bidraget vårt kan kanskje virke beskjedent i den store sammenhengen, men som Iverna Tompkins har sagt det: «Jeg er kanskje bare en dråpe i bøtta, men bøtta er ikke full før jeg er i den.»

«Alt arbeid skal dere gjøre helhjertet, for det er Herren og ikke mennesker dere tjener.» Kol 3,23.

Kilder:

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s