Religion er utdatert

Kom over følgende populærholdning på en debattside i dag:

«Religion har ingen «livets rett» på sikt. Å henge igjen i religiøse forestillinger er i beste fall å villede seg selv. Ren idioti og umodenhet.»

Ved første øyekast tenker jeg slike kommentarer sier mer om vedkommendes modenhet og intelligens enn adressaten sin. Men ved nærmere ettertanke er det kanskje ikke helt bak mål likevel. Religion har ingen livets rett, og det er basert på vrangforestillinger. Jesus kom ikke for å starte en religion, men for å frelse menneskeheten og gjøre denne verden til et bedre sted gjennom mennesker som ønsker å følge Ham.

  • Religion i dette innlegget definert som selvdyrkelse eller Gudsdyrkelse uten Jesus.

Om du tenker at menneskets største problem er stress, kan du finne en del forskjellige metoder som hjelper deg til å bli mer balansert. Om du tenker at menneskets største problem er dårlig politikk, ensomhet eller andre ting så er det sikkert noe som langt på vei kan hjelpe iallefall litt.

Men dersom du tenker at menneskets største problem er synd, at vi begår feiltrinn, forbrytelser og ondt mot samfunnet, mot vår neste og oss selv, så er det kun én person som sier Han kan hjelpe oss.

Religion er mennesket som søker Gud. Kristendom er Gud som søker mennesket. Religion er mennesker som søker å bygge sitt eget navn. Kristendom er Jesus som løfter oss opp når vi overgir oss til å bygge Hans navn. Religion er mennesker som prøver å tilfredsstille Gud gjennom mer eller mindre gode gjerninger. Kristendom er Jesus som for vår skyld tilfredsstilte Guds krav til gode gjerninger.

Den berømte lista

Kanskje er du mest oppdatert på hva vi som kirke er mot. Mot abort, mot alkoholmisbruk, mot samkjønnet vigsel innenfor egne vegger, mot sex utenfor ekteskapet osv. Men kristen tro handler ikke først og fremst om å følge en lang liste med gode bud og regler. For godt er det. Loven i det gamle testamentet er god. Men den istandsetter deg ikke til å kunne opprette en relasjon med Gud eller til å bli et bedre menneske.

Der kommer Jesus inn. Han krysset av alle punktene på listen din for deg. Punktene over de tingene du burde ha gjort eller ha vært, men som du ikke klarer å prestere på egenhånd. Som en stedfortreder tok Han plassen din og oppfylte listen slik at du kan stå feilfri og uten synd fremfor Gud med stor forbokstav.

«Tro ikke at Jeg er kommet for å oppheve loven eller profetene! Jeg er ikke kommet for å oppheve, men for å oppfylle.» – Jesus.

Bibelen snakker om at vi blir ikledd Kristus. At vi får del i noe. Jesus sine prestasjoner blir en del av vår identitet slik at vi i Jesus blir rene, rettferdige og verdige til å ha en personlig relasjon med Han som har skapt oss.

Dette legitimerer selvsagt ikke synd og ondskap. Vi tenker ikke at vi kan rane så mange banker vi bare vil fordi Jesus tilgir oss uansett. Eller at vi stadig skal sprenge dagsrekordene våre på baksnakking, bare fordi Jesus betalte for det også.

Det er nok å se litt på korset for å parere slike tanker. Jesus blødde og led den mest grusomme død for alle dine feiltrinn. Han ble torturert, pint og tok på seg straffen som du hadde fortjent. Han tok kula for deg. Han ga livet sitt for deg. Men fordi Han hadde holdt loven hele livet sitt, og dermed døde som et feilfritt og syndefritt menneske, så sto Han også opp igjen fra de døde. Og fordi Han var Guds Sønn får oppstandelsen også konsekvenser for ditt liv her og nå.
Dersom du våger å satse litt og beveger deg i retning Jesus, ber om tilgivelse og overgir livet ditt til Ham, så får du ikke som fortjent. Men da får du det som Jesus har fortjent. Nåde kalles det.

«.. det ble åpenbart hvor god vår Gud og frelser er, og at Han elsker menneskene: Han frelste oss, ikke på grunn av våre rettferdige gjerninger, men fordi Han er barmhjertig.

Han frelste oss ved badet som gjenføder og fornyer ved Den Hellige Ånd, som Han så rikelig har øst ut over oss ved Jesus Kristus, vår frelser, så vi skulle bli rettferdige ved Hans nåde og bli arvinger til det evige liv, som er vårt håp.

Dette er et troverdig ord, og jeg vil at du skal innprente det, så de som er kommet til tro på Gud, blir ivrige etter å gjøre gode gjerninger. Alt dette er godt og gagnlig..» – Titus 3,4-8.

Kilder:

  • Bibelen. Bibelselskapets oversettelse 2011.

2 Thoughts

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s