God fordeling av penger – basics

Heldigvis trenger vi ikke en mastergrad i økonomi for å kunne forvalte ressursene våre på en noenlunde fornuftig måte.

Vi ser på fire grunnleggende prinsipper i bibelen:

  1. Tiende
  2. Sparing
  3. Gaver
  4. Investeringer

1. Tiende
Å gi handler om hvor vi setter tilliten vår. Hvorvidt vi har kontrollen på pengene eller om de har kontrollen på oss.

«Kom med hele tienden til forrådskammeret så det finnes mat i mitt hus. Prøv meg på denne måten, sier Herren over hærskarene. Jeg skal sannelig åpne himmelens sluser og øse ut over dere velsignelse uten mål.» Mal 3,10.

Enkelte er opptatt av å peke på at tienden ikke er et nytestamentlig prinsipp. Baktanken er sannsynligvis ikke at de ønsker å gi mer:) Matt 23,23 er verdt å nevne i den sammenheng, samt Hebr 7 (gjerne ta opp tråden i kommentarfeltet).
Uansett synspunkt, og hva du har praktisert frem til nå, så er prinsippet om å gi 10% av inntekten din et godt startpunkt for å komme i gang med å gi regelmessig. Enten du skulle regne deg selv som troende, agnostiker eller ateist. Er du kristen så vil det naturlige her være å gi dine ti prosent til lokalmenigheten som du er en del av.

2. Sparing:

«Den gode etterlater arv til barnebarn..» Ordspr 13,22.

Foto: Øyvind Døvik
Foto: Øyvind Døvik

Hensikten med sparing er å øke stabiliteten i den personlige økonomien din. Den største årsaken til et utbredt samfunnsproblem som f.eks skilsmisse er nettopp pengeproblemer.

Ordspr 13,11 sier: «Lettvunnet rikdom minker fort, den som samler jevnt og trutt, får mer.» Skal du kunne forvalte mer penger er det nødvendig at du tenker at en del av pengene du tjener ikke er tilgjengelige. Sparepengene dine bør aldri brukes. Selv ikke i krisesituasjoner. Men når sparepengene har kommet over et bestemt nivå så bruker du dem til å investere i noe som både er trygt og som gir avkastning. Deretter fortsetter du å spare til du kan gjøre det samme igjen og igjen.

Et par prinsipper fra Ordspr 27,23-27 er også verdt å merke seg:

«Merk deg hvordan sauene ser ut, ha omsorg for buskapen din! For rikdom varer ikke evig.
Går et diadem fra slekt til slekt?
Når nytt gress viser seg etter slåtten og høyet fra fjellene er samlet inn, da har du lam som gir deg klær, og bukker til å kjøpe jord for, du har geitemelk nok til å fø deg selv og ditt hus og livsopphold til tjenestejentene.»

Ikke sikkert du har så fryktelig mange sauer å passe på, eller buskap å ha omsorg for. Men prinsippet er det samme.
«Merk deg hvordan sauene ser ut» – altså, skaff deg oversikt over det du eier. Før budsjett e.l.
«Ha omsorg for buskapen din!» – vedlikehold, ta vare på (og på den måten spar) de ressursene og eiendommene du allerede har.

Du kan sannsynligvis, som meg, alltid bli bedre på å ha oversikten over, samt ta vare på de nåværende ressursene dine. Ikke kjøp noe nytt bare fordi du ønsker å ha det nyeste og beste. Spar pengene dine og slit ut det du allerede har.

Gaver:

«For Hans Nielsen Hauge var det å arbeide og tjene penger et kall, en gudgitt oppgave på lik linje med det å forkynne. De midlene som ble til overs, skulle ikke brukes til egen forlystelse, men til å gjøre livet bedre for andre mennesker.» – Sigbjørn Ravnåsen.

Livet handler heldigvis ikke bare om meg, mitt og meg selv. Beløp som overskrider ti prosent av inntekt defineres som gaver. Gjennom å gi konkret til et spesifikt formål får vi muligheten til å bety noe positivt for omgivelsene våre. Penger kan potensielt gi deg mulighet til å utøve innflytelse slik at småbarnsfamilien i nabohuset ditt får det litt lettere, eller at samfunnsutviklingen i Kambodsja går i en positiv retning.

For at du skal slippe å ha dårlig samvittighet når du går forbi tiggere på gaten eller når du sender kollektbøssen videre bortover i kirkebenken, så er det en god íde å også her gi en fast prosent av inntekten din.

Gi så skal du få, sa en klok mann en gang. Ikke bli overrasket om du føler du får mer tilbake enn det du har gitt bort.
«Den som hjelper den fattige, låner til Herren, som vil lønne ham for det han har gjort.» Ordspr 19,17. Gir du til noe eller noen uten tanke for å få noe ut av det selv, så vil Gud personlig velsigne deg tilbake.

4. Investeringer:
I Matteus 25,14-30 forteller Jesus en historie hvor en av tjenerne fikk kjeft for å ha gravd ned pengene sine i jorden i stedet for å investere dem mens herren hans var bortreist. Kollegaene fikk imidlertid ros for å ha investert det de hadde slik at verdien økte.

Økt velstand kan ofte føre til økt innflytelse. Hensikten er å gradvis skape en plattform slik at Guds rikes kultur, verdier, prinsipper og styresett kan få innflytelse på samfunnet vi er en del av. Penger er verken godt eller ondt i seg selv. Det er ikke hvor mye du har som betyr noe, men hva som har deg som betyr noe. Du som er kalt til fulltidstjeneste i forretningsverdenen er på ingen måte noe lavere på en rangstige enn misjonærer, prester og andre med fulltidstjeneste i kristen sektor.

Vi trenger innovasjon og mennesker som skaper nye arbeidsplasser i samfunnet vårt. Den kristne gründeren Per Sævik som er god for 1,5 milliarder kroner og har tre suksessfulle shippingkonserner på CV-en sin sier det slik:

«Jeg har sett altfor mange eksempler på at gull skaper trøbbel og splittelse, ikke minst i familier. For meg er gullet godt når det forvaltes på en god måte. Du bygger ikke landet med salgsgevinster, men med godt forvalterskap. Det betyr at du som leder må gå foran og vise måtehold og moderasjon. Salg med kort horisont gir ingen langsiktig fortjeneste. Men Gudsfrykt med nøysomhet gir stor vinning.»

Kilder:

  • Bibelen. Bibelselskapets oversettelse 2011.
  • Gustavsen, Øyvind. «Gründere bygger Norge.»
  • Jackson, Kenny. «For Guds skyld – Gift Deg.»
  • Ravnåsen, Sigbjørn. «Ånd og Hånd.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s