Kan en kristen drive med yoga?

Som kristne trenger vi ikke gå rundt å lete etter demoner omkring ethvert gatehjørne. Men vi skal heller ikke være naive overfor den åndelige dimensjonen.

Mange kristne som utøver yoga påstår at yogaen slik den er i dag er blitt vestliggjort som en ren treningsform. Dette er ikke sant.» – Annie Schaug.

Alt som har åndelige røtter skal vi være varsomme med. Uansett hvor fjernt det kan høres ut at litt tøy og bøy kan være destruktivt. Allerede som barn ble Annie Schaug ledet inn i spiritisme, sjamanisme og okkultisme. Men (som det står på baksiden av boken hennes) ble hun «gjennom en sterk frelsesopplevelse utfridd til et liv i frihet med Jesus.» Selv om enkelte da havner i en grøft hvor man advarer mot alt som kan lukte alternativt, tenker jeg likevel det er klokt å lytte til slike stemmer.

Mange tenker at de innenfor det alternative har funnet noe spennende. I Bibelen anses det som ubrukelig «trøste-mat» i motsetning til den sanne Gudstilbedelsen (Jes 8,19-22). Og skjult åndelighet, slik som yoga, er fortsatt åndelighet. «Det kan ikke komme både rent og skittent vann fra samme kilde,» står det i en interessant bok.

«Det finnes kroppslige øvelser som er religionsnøytrale. Strekk og bøy, og det å lære å puste rett med hele kroppen. Man må ikke trene yoga for å tøye kroppen og slappe av.» – Annie Schaug.

Kanskje kan vi finne en parallell i 1. Korinterbrev 8,1. Paulus drøfter her spørsmålet om hvorvidt kristne skulle kunne spise kjøtt som tidligere var ofret til avgudene. På den ene siden ble det sett på som helt uproblematisk: «Alt kjøtt som selges på torget, kan dere spise med god samvittighet og uten å spørre hva det er» 1 Kor 10,25.
Og på den andre siden blir vi advart: «.. hold dere langt borte fra avgudsdyrkelsen.. Dere kan ikke delta både ved Herrens bord og ved onde ånders bord.»

Det naturlige er å tenke at trening er uproblematisk. Uansett hvilke øvelser det inneholder eller om den aktuelle treningsformen skulle ha hatt åndelige slagsider langt tilbake i tid.
«Vi har lov til alt» sier Paulus når det kommer til kjøtt som i fortiden var blitt brukt som offerkjøtt til avgudene.

«Jeg har lov til alt, men ikke alt tjener til det gode. Jeg har lov til alt, men ikke alt bygger opp. Ingen må søke sitt eget beste, men den andres beste.» 1. Kor 10,23-24.

Personlig tenker jeg at «den andres beste» er et nøkkelord her. Paulus betegnet de kristne som spiste av offerkjøttet som «sterke.» Mens de «svake» fikk samvittighetsproblemer når det kom til å spise denne type kjøtt.

Hvis du eventuelt er «sterk» og ikke får dårlig samvittighet eller kjenner på noen slags uro over å trene tøy og bøy med yoga som navn. Så kan det likevel være at han «svake» som akkurat har blitt kristen (og som har deg som forbilde) potensielt kan rote seg borti yogaåndeligheten som går på å finne en høyere bevissthet, 8-trinns stigen, chakraene, mantra, meditasjon osv.

«Alle kildene til meditasjon og yoga er øvelser, stillinger og pust som bekrefter gudene og den filosofien den bærer. Musikken yoga nidra for eksempel, er for viderekommende i avspenning. Alt dette går inn under åndelige øvelser.» – Annie Schaug.

Så kanskje er det bare like greit å holde seg borte fra øvelser og filosofi som har åndelige kilder?

Jeg har lov til alt, men jeg skal ikke la noe få makt over meg.

1 Kor 6,12b

 

Kilder:

  • Bibelen. Bibelselskapets oversettelse 2011.
  • Romarheim, Arild. «Moderne religiøsitet.»
  • Schaug, Annie. «Åndelig – og helt normal.»

Les gjerne også Ble skremt og fikk mareritt av «satan mantra.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s