1. Korinterbrev – Introduksjon

Byen Korint:

Allerede 700 år før Jesus var Korint en stor og viktig Gresk by. Den ble ødelagt i 146 f.Kr og gjenoppbygd av Julius Cæsar som en romersk koloni fra 44 f.Kr. På det tidspunktet da Paulus kom til Korint (tidlig på 50-tallet e. Kr), så var den derfor en relativt ny by. Den ble først befolket med tidligere soldater og frigitte slaver, men vokste raskt på grunn av stedets strategiske plassering. Den geografiske posisjonen gjorde også Korint til et viktig kommunikasjonssenter.

Byen var kjent for å ha mange templer. De hadde et berømt tempel for Afrodite (Venus) som var byens hovedguddom. Ellers var det også templer for Apollos, Asklepius, Demeter, Kore, Poseidon og Tyke. I tillegg førte de store idrettslekene til en stor tilstrømning av folk (de istmiske lekene som ble holdt annenhvert år). På Paulus sin tid hadde byen ca 70-80000 innbyggere.

Det var store muligheter for handelsvirksomhet. Og det etniske mangfoldet, befolkningsveksten, og Korints politiske betydning som provinshovedstad førte til stor kulturell innflytelse fra forskjellige deler av romerriket. Ikke minst førte det til en stor lokal pluralisme (til et samfunn med mange ulike kulturer, livssyn og måter å leve på).

Paulus i Korint:

Under sitt første opphold ble Paulus værende i Korint i halvannet år (Apg 18,11). Gallio blir i Apg 18,12 presentert som guvernør i Akaia. En inskripsjon funnet i Delfi viser at Gallio var guvernør der i 51-52 e.Kr. Og selv om dateringen av Paulus sitt første opphold er omdiskutert, så tenker en tradisjonelt sett at han kom til Korint rundt 49-50 e. Kr og dro videre en gang i 51-52 e.Kr.

Brevene:

Det er flere mulige måter å rekonstruere brevvekslingen og forholdet mellom Paulus og menighetene i Korint på. Nedenfor ser du et mulig perspektiv.

Vi vet det at Paulus skrev flere brev til Korint enn de to vi har bevart, og 1. Korinterbrev er ikke det første brevet. Etter sitt første besøk som varte i halvannet år fikk Paulus beskjed fra Kloes folk om at det var oppstått splittelser blant korinterne (1. Kor 1,11). Paulus skrev da et brev som nå er tapt for oss. 1. Kor 5,9: «Jeg skrev i brevet til dere at..» Dette er så vidt vi vet hans første brev til Korint (brev A).

Etter det fikk han brev tilbake fra menighetene i Korint (se 1. Kor 7,1) som tok opp åtte forskjellige problemstillinger som Paulus svarte på i det vi har som 1. Korinterbrev (brev B), skrevet fra Efesos ca 54 e.Kr (Apg 16,8-9).

Paulus planla et nytt besøk etter han hadde vært i Makedonia (Apg 16,5), og sendte Timoteus til dem som sin representant (Apg 4,17; 16,10). Men når Timoteus kom var menigheten kommet i opposisjon mot Paulus på grunn av andre predikanter (2. Kor 10,10; 11,23). Timoteus klarte ikke å rydde opp i problemene, reiste derfor tilbake, og rapporterte til Paulus. Da avla Paulus selv et lite besøk i Korint. Et besøk som gav både han og dem sorg (2. Kor 2,1). Heller ikke Paulus nådde fram og dro derfra. Videre skrev han et nytt brev til dem (brev C), kalt tårebrevet (2. Kor 2,4). Et brev som mest sannsynlig er tapt, eller det kan som enkelte forskere mener finnes i 2. Korinterbrev som kapittel 10-13.

Deretter møtte Paulus sin medarbeider Titus som hadde vært i Korint. Splittelsene var over og korinterne var nå på Paulus sin side (2. Kor 7,6-16). Paulus skrev da enda et brev (brev D), kanskje deler av 2. Kor 1-9, og besøkte dem en tredje gang (Apg 20,2; 2. Kor 13,1).

Menighetene:

Totalt nevner Lukas og Paulus femten kristne personer i Korint. Regner man med familiene deres kan antall kristne i Korint midt på 50-tallet ha vært på minst 50-100 stk. De første kristne organiserte seg i husmenigheter. Og de fleste anslag viser at ca 10-20 personer hadde gudstjenestesamling i et hus. Et antall som naturlig nok varierte med tanke på størrelsen av de forskjellige hjemmene. Og det at det var flere husmenigheter i samme by kan være noe av grunnen til gruppestridighetene blant de første kristne i de gresk-romerske byene.

Det blir også nevnt at hele menigheten kom sammen (1. Kor 14,23), men på bakgrunn av begrenset plass i hjemmene så mener enkelte forskere at storsamlinger var unntaket fremfor regelen i Korint.

Aktualitet:

Ikke noe annet brev gir så god innsikt inn i livet i urkirken som 1. Korinterbrev. Vi finner klare retningslinjer for moralske og teologiske spørsmål som splittelse, åndelig umodenhet, menighetstukt, kjønnsroller, etiske forskjeller og riktig utøvelse av nådegaver. Med andre ord mange av de samme problemstillingene som en kan berøre i våre egne kirker. Brevet utfordrer til enhet, renhet, fellesskap, og et liv i kjærlighet til Gud og mennesker som befinner seg i alle slags livssituasjoner og samfunnslag.

Kilder:
Adams, Edward; G. Horell, David. «Christianity at Corinth – The Quest for the Pauline Church.»
Bibelen – Bibelselskapets oversettelse 2011.
Bibelen – Guds Ord, studieutgave. Bibelforlaget 2007.
Murphy-O’Connor, Jerome. «St. Paul’s Corinth – Texts and Archaeology.»
Seland, Torrey. «Paulus i Polis.»

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s